Toelichting op de tarieven van de notaris

Inhoud:


Algemeen.

De vaststelling van notaristarieven is volledig vrijgelaten. Het opvragen van informatie vooraf over de te betalen tarieven kan dus waardevol zijn. 

Ook het aantal notarissen was gereguleerd, onder de nieuwe wet is dit systeem losgelaten en is het mogelijk dat een kandidaat-notaris zich als notaris vestigt nadat zijn ondernemingsplan is goedgekeurd.


Onroerend goed.

De tarieven van leveringen van onroerend goed en de tarieven van hypotheken zijn vrijgelaten, dit betekend dat het vooraf vragen naar de tarieven u geld kan besparen.

De tarieven van onroerend goed transacties zijn oorspronkelijk vastgesteld geweest op basis van de hoogte van de aankoopsom dan wel de hypotheeksom. Oftewel hoe hoger de koopsom is van het pand dat u koopt hoe hoger het tarief van de notaris is. De reden voor het oplopen van het tarief is het verhoogde risico van aansprakelijkheid, hiermee wordt bedoeld dat hoe hoger de waarde van het pand is hoe hoger de schade zal zijn indien er onverhoopt iets niet correct zou verlopen bij de overdracht van uw pand. Voor de consument betekent dit dat het dus mogelijk is dat u bij de ene notaris meer betaalt dan bij de andere.

De notaris brengt overigens ook (voor derden) de volgende kosten in rekening:

  1. overdrachtsbelasting, dit is 6 procent van de koopsom;
  2. btw (19 %);
  3. kadasterkosten;

Voor informatie over de notariŽle akten druk hier.


 

Testamenten/samenlevingscontract/huwelijksvoorwaarden.

De hoogte voor deze tarieven zijn vrij. 

Een uitzondering is wel gemaakt voor de tarieven die gelden voor akten die opgemaakt worden voor minderdraagkrachtigen. Minderdraagkrachtigen die niet vallen onder de vermogensbelasting kunnen voor de akten zoals bedoeld in het kopje een verzoek doen tot maximering van het tarief.

De notaris brengt overigens ook (voor derden) de volgende kosten in rekening:

  1. ingeval van een testament, kosten voor het centraal testamenten register;
  2. ingeval van een akte van huwelijkse voorwaarde, kosten voor inschrijving in het huwelijksgoederenregister;
  3. waneer toepasselijk ook kadasterkosten, registratierecht of kosten van onderzoek bij de burgerlijke stand;

Voor informatie over de notariŽle akten druk hier.


[Copyright©: notarisinfo][ Voor vragen of opmerkingen over deze site: webmaster@notarisinfo.nl] [disclaimer] [over: www.NOTARISINFO.nl]